Na Balkan stigao strašan virus za koji ne postoji lijek: Ako imate...

Na Balkan stigao strašan virus za koji ne postoji lijek: Ako imate ove simptome, odmah se javite doktoru

72557
0
SHARE

Tim hrvatskih doktora u ponedjeljak je u International Medical Case Reports Journalu objavio naučni članak na temu prvog slučaja Chikungunya groznice u Hrvatskoj, za koji se dosad nije znalo.

Iako se u medijima puno pisalo o virusnoj infekciji koja je slična Zika virusu, virusu Zapadnog Nila ili malariji kojeg prenose komarci, do sada nije bilo zabilježenog slučaja na ovim prostorima. Do sada.

Kako infektolozi Boris Lukšić i Nenad Pandak s još nekoliko kolega u svom naučnom radu pišu, 27-godišnja pacijentica prošle se godine vratila u Hrvatsku iz Costa Rice. Kući se vratila 21. marta 2016., nakon dva mjeseca boravka u egzotičnoj srednjoameričkoj državi, piše “Avaz“…

Dok je putovala kući, piše u članku, primijetila je da ima ugriz komarca na lijevoj podlaktici. Uporno joj se vraćala bol u zglobovima Pet dana kasnije, osjetila je sve glavne simptome Chikungunya groznice: bol u zglobovima, povišenu temperaturu te je primijetila crveni osip po udovima, dlanovima i stopalima. Tokom idućih nekoliko dana, simptomi su nestajali, ženi je nakon deset dana bilo bolje, međutim, vratila se bol u zglobovima te jutarnja ukočenost.

Chikungunya je groznica koja može trajati kratko, ali simptomi se mogu vratiti, posebno jaka bol u zglobovima koja može trajati i nekoliko mjeseci. Pacijentici je u krvi dijagnosticirana infekcija te je, kako pišu hrvatski stručnjaci, uslijedila terapija protivupalnim steroidima i paracetamolom, što je riješilo sve simptome, osim boli u zglobovima. Naime, ona se ponovno pojavila opet, tri mjeseca kasnije. Virus je teško sasvim ukloniti iz sistema To je poseban problem ovog virusa, teško ga je potpuno ukloniti iz sistema.

Doktori u svom članku ne spominju kako je mlada žean danas, ali napominju kako ovaj slučaj ukazuje na potrebu uključenja CHIKV-a u dijagnosticiranju artralgije kod svih putnika koji se vraćaju iz zemalja s dokumentiranom zarazom Chikungunyje.

Chikungunya je virusna zaraza koja izaziva višednevnu, često i višesedmičnu groznicu, a prenosi se ugrizima tigrastih komaraca. Nekada je bila izolovana za područja suptropske Afrike, Azije i Bliskog Istoka, prije tri godine virus se počeo širiti SAD-om i Evropom, a prošle godine došao je i na Balkan

Nema vakcine protiv ove bolesti

Ipak, valja naglasiti da je u prosjeku zabilježen jedan smrtni slučaj na hiljadu zaraženih. Liječenje protivupalnim steroidima otkloni sve najjače simptome, ali bol u zglobovima može biti dugotrajna, i vraćati se mjesecima nakon liječenja.

Najugroženije grupe su djeca, starci i osobe slabijeg imuniteta. Idealan tretman ne postoji.

Nema vakcine protiv ove bolesti. Postoje metode liječenja koje ublažuju ili otklanjaju simptome, ali naučnici i dalje traže pravo rješenje. Ono što vi možete napraviti jeste pravilno zaštiti se od komaraca, bez obzira na to putujete li negdje daleko, ili ostajete kući.

haber.ba

loading...

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY