ŠTA ZNAČI ŽUTO, ŠTA CRVENO, ŠTA BRAON, A ŠTA CRNO: Koja boja na štapiću za uši je OPASNA, i kad treba da ZOVETE LEKARA! – Online kuharica
Zdravlje-savjeti

ŠTA ZNAČI ŽUTO, ŠTA CRVENO, ŠTA BRAON, A ŠTA CRNO: Koja boja na štapiću za uši je OPASNA, i kad treba da ZOVETE LEKARA!

 

Normalna je higijenska procedura da svakih nekoliko dana čistite uši.

Međutim, malo nas zna da vosak iz ušiju ima zaštitnu funkciju i može pokazati stanje vašeg opšteg zdravlja, piše “Novi

Pogledajte u nastavku šta znači boja supstance koja se nalazi u vašim ušima.

Siva boja

Ako vam je vosak sivkast, bez drugih simptoma, ne treba da brinete. Vjerovatno je samo prašina koja je ušla unutra. Ova boja je česta kod stanovnika velikih gradova, zbog zagađenja.

Crvena boja, tragovi krvi

Ako na štapiću primijetite tragove krvi, ovo može da znači da vam je povređena bubna opna. U ovom slučaju, uvo je podložno infekcijama, što može dovesti do upale uha i pogoršanja sluha. Obavezno idite kod ljekara.

Smeđa boja

Ako je vosak iz ušiju tamne smeđe boje, ovo može da znači da vam je telo prošlo kroz veoma stresan period. Zbog ovoga, pokušajte da provedete nekoliko dana u mirnom i tihom okruženju.

Crna boja


Ako se ovo desilo samo jednom, ne brinite. Međutim, ako vas uši svrbe, i ako svrab postaje sve jači, trebalo bi da posetite lekara, jer crna boja može da znači gljivičnu infekciju ušiju.


Bijela boja

Bijela boja voska iz ušiju može da znači da u tijelu postoji manja vitamina i mikroelemenata, pogotovo gvožđa i bakra. Zato se preporučuje da se doda pasulj i žitarice u jelovnik. Nije loše ni razmisliti o uzimanju vitamina u tabletama.


Izrazito neprijatan miris

Ako sa štapića dolazi izuzetno neprijatan miris, ovo može značiti da imate infekciju srednjeg uha. Osim smrada, možda ćete čuti i zvuke i osećati kako vam uši “pucketaju” s vremena na vrijeme. Ako imate sve ove simptome, trk kod otorinolaringologa.

Tečna supstanca na štapiću

Ako vam se črvstoća voska promijenila nedavno, i sad sve “curi”, ovo može da znači početak zapaljenjskog procesa. Trebalo bi da odete kod ljekara.

Potpuno suh štapić

Najlakše objašnjenje za ovo je manjak masnoća u vašem tijelu. Pored toga, može biti da imate dermatitis ili neku drugu bolest kože, koja je čini suhom.

loading...
To Top