Sataraš u staklenkama – Online kuharica
Slana jela

Sataraš u staklenkama

Po ovom receptu, koji se oduvijek koristio u mojoj porodici, pripremala sam godina sataraš, zamrzavajući ga u ledenici. No, minule jeseni počela sam ga spremati u staklenke što se pokazalo i dobro i praktično. Zamoljena od nekoliko cool-prijateljica, objavljujem ovaj recept bez uobičajenih slika pripreme jer sezona priprema sataraša je pred nama. Sada je i ovaj recept dopunjen slikama postupka pripreme, korak po korak…..

Sastojci

  • 70 dag crvenog luka
  • 1 kg paprike babure
  • 0,5 kg patliđana
  • 1,5 kg rajčice
  • 2 dl ulja
  • sol, papar
  • nekoliko zrna konzervansa u svaku staklenku (po želji)

Priprema


Pripremiti sve sastojke: luk narezati sitno, paprike narezati na manje a rajčice oguliti i narezati na veće kockice. Patliđane također narezati na veće kockice pa ih posoliti da ispuste vodu i gorčinu.


Na vruće ulje staviti sitno luk i pirjati ga 10-15 minuta.
Na luk dodati patliđane i papriku, promiješati i malo propirjati……
…… a zatim i oguljene i narezane rajčice……
……. pa sve zajedno pirjati 10-15 minuta.
Posoliti i popapriti, promiješati te još vruće stavljati u vruće staklenke zagrijane u pećnici. Poklopce umočiti u alkohol i staklenke odmah čvrsto zatvoriti.
U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom salvetom i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 20 – 30 minuta.
Skinuti sa štednjaka i ostaviti pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi.

Posluživanje
Ovako pripremljen sataraš koristim za spremanje: – đuveča, goveđeg gulaša sa satarašom, tjestenine sa satarašom ali i kao prilog raznom kuhanom ili pečenom mesu.

Preuzeto sa: coolinarika.com…

loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top