Namirnica koja je uvijek blizu: Ovi dijelovi tijela blistaju kad jedete luk – Online kuharica
Zdravlje-savjeti

Namirnica koja je uvijek blizu: Ovi dijelovi tijela blistaju kad jedete luk

Luk je bogat kalcijem, fosforom i askorbinskom kiselinom, odnosno vitaminom C, ali i sumporom i njegovim spojevima, koji su odgovorni za neugodan miris. Ipak, to mu nije mana jer sumpor ima pozitivan utjecaj na zdravlje.

Jedete li ili čak ako samo udišete luk, ublažit ćete prehladu i upalu grla. No ovo povrće je dobro i u prevenciji ateroskleroze, koronarne bolesti srca, dijabetesa i astme. Crveni luk ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, smanjuje holesterol i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Smatra se da čak smanjuje i mogućnost obolijevanja od raka, piše Net.hr.


Koristi i za kardiovaskularni sistem
Postoje dokazi da sumporni spojevi, kojima luk obiluje, djeluju protiv zgrušavanja i sprečavaju neželjene nakupine na stijenkama krvnih žila. Ovi sumporni spojevi mogu sniziti i nivo holesterola i triglicerida u krvi, te poboljšati funkciju stanične membrane u crvenim krvnim ćelijama. Koristite li ga često, pomoći će i u prevenciji srčanog udara. Flavonoidi u luku dodatno pospješuju ovo djelovanje, ali važno je jesti ga sirovog.


Jača kosti i vezivno tkivo
Studije na ljudima su pokazale da luk može povećati gustoću kostiju, što posebno koristi ženama u menopauzi, kad se pojavljuje smanjenje gustoće kostiju. Osim toga, postoje dokazi da žene koje nakon menopauze svakodnevno jedu luk imaju manji rizik od prijeloma kuka. One koje su ga jele vrlo rijetko – jednom mjesečno ili rjeđe – nisu imale previše koristi. Dnevna potrošnja luka popravlja mineralnu gustoću kostiju. Dakle, pokušajte ga što češće uključiti u prehranu. Visok sadržaj sumpora izravno utječe na vezivno tkivo jer je sumpor nužan za njegovo formiranje.

Preuzeto sa: namirnice.ba

loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top