Evo šta će se dogoditi ako stavite mljeveni crni biber u mašinu za veš – Online kuharica
Zanimljivosti

Evo šta će se dogoditi ako stavite mljeveni crni biber u mašinu za veš

Zaista je frustirajuće kada izvadite bijeli veš iz mašine, a on sada ima nježno roze boju. Ili kada vaše tamno ili crno rublje izblijedi i izgubi prvobitnu boju. Postoji mnogo trikova kako da vaše bijelo rublje ostane bijelo, ali vrlo malo informacija o tome kako zaštititti boju odjeće.

Poslušajte neki od naših savjeta da bi vaša garderoba dugo bila intenzivnih boja i izgledala kao da je tek kupljena

1. Crni biber

Dodajte kašičicu mljevenog crnog bibera i mašinu zajedno sa deteržentom za pranje. Biber stavite direktno u mašinu, a ne u odjeljak za deterdžent i uključite hladno pranje. Biber djeluje kao šmirgla i uklanja ostatke sapunice sa odjeće. To je obično i razlog zašto boja blijedi, piše “Fokuzz“…


2. So

Ako sipate nekoliko kašičica soli u mašinu za pranje veša, imaćete isti efekat. Ovo će spriječiti lijepljenje sapunice na vlakna odjeće, pa će ona moći da zablista u punom sjaju.

3. Sirće

Sirće je, takođe, idealno sredstvo da uklonite štetne ostatke sapuna. Istovremeno djeluje i kao prirodni omekšivač. Kada sljedeći put budete prali veš, dodjte šolju sirćeta, i ne brinite, miris će nestati kada se odjeća osuši.


4. Limun

Kao alternativu, možete dodati i sok od limuna. Ovaj moćni sok će vratiti u život čak i odjeću koja je najviše izblijedila.

5. Kafa

Naravno, postoji i opcija da koristite kafu ili crni čaj kao sredstvo za prirodno bojenje tamne odjeće. Skuhajte dvije šolje pića po izboru, i sipajte ih u mašinu (ne u pregradu za deterdžent). Sjetite se da provjerite da li ste stavili samo crnu odjeću u mašinu – ovo nije namijenjeno jarkim bojama.

Sjajna stvar je što sve ove sastojke imamo u kući, a i pristupačni su za kupovinu. Isprobajte ih sami i saznajte koji najbolje djeluje!

HABER.ba

loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top